6 TIPS PENJAGAAN GIGI | Panduan, Tips & Petua Blogs

Search This Blog

6 TIPS PENJAGAAN GIGI


Mulut yang bersih melambangkan perwatakan menarik seseorang individu. Menjaga kesihatan mulut turut membantu gigi menjadi lebih sihat, kuat dan tiada penyakit. Mulut dan gigi yang sihat juga membantu badan menjadi lebih cergas dan minda lebih cerdas, entry sebelum ini ada dikongsikan tips penjagaan kesihatan diri, untuk kali ini dikongsikan 5 tips penjagaan gigi yang boleh anda amalkan.


5 Tips Penjagaan Gigi, Supaya Bersih Dan Kuat! 

1. Gosok gigi 

Sekurang-kurangnya tiga kali setiap hari. Gosok pada waktu pagi, selepas makan tengahari dan sebelum tidur. Sebaiknya guna ubat gigi yang mempunyai florida. Terdapat juga ubat gigi yang membantu merawat gigi sensitif seperti jenama Sensodyne.

2  Memberus gigi.

Jika tidak sempat memberus gigi pada waktu makan tengahari, amalkan berkumur untuk membuang sisa makanan. Sisa makanan yang tersimpan di dalam mulut dan di celah gigi boleh menyebabkan penyakit berbahaya pada gigi.

3. Berkumur dengan menggunakan cecair khas 

Seperti Listerine dan Colgate Plax. Kita sedia maklum, cecair boleh sampai pada setiap sudut gigi berbanding ubat gigi pepejal.

4. Kurangkan minuman sejuk yang terlampau.

 Minuman sejuk terlampau boleh menyebabkan gigi sensitif.

5. Tukar berus gigi

Selepas 3-4 bulan. Semakin lama berus gigi digunakan, semakin banyak bakteria berpenyakit melekat pada berus gigi.

6. Membuat pemeriksaan doktor

Berjumpa dengan doktor gigi untuk membuat rawatan membersih gigi. Di samping itu, boleh juga memeriksa kesihatan gigi dengan lebih mendalam


2 comments:

Anda Suka Dengan Article Ini!
Apa Lagi Kongsikanlah Bersama Rakan-Rakan Anda
Di Email, Twitter, Facebook, Google +G !
Jangan Lupa Ya :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...