TIPS KURANGKAN RASA MALU | Panduan, Tips & Petua Blogs

Search This Blog

TIPS KURANGKAN RASA MALU

Sifat pemalu kadang-kadang dapat menghambat kegiatan anda. Rasa malu yang berlebihan seringkali membuat anda menjadi tidak berani menampilkan potensi yang sebenarnya. Berikut adalah tips untuk mengurangkan perasaan malu anda yang boleh anda ikuti untuk mengurangkan rasa malu di dalam diri anda.

Cari penyebab malu anda.

 • Lawan rasa malu anda dengan bersikap lebih santai. Rasa malu yang berlebihan akan membuat anda gugup dan membuat anda kelihatan pelik.
 • Usahakan untuk melakukan ‘ contact’ dengan rakan yang sedang bersembang dengan anda. Jangan sampai rasa malu membuat anda kelihatan sombong atau tidak menghormati orang yang sedang bercakap dengan anda.
 • Jangan takut pada cacian orang. Jika awal-awal anda sudah kalah, maka diri anda akan terus mundur dan perasaan malu itu akan terus berada dalam diri anda.
 • Berlakon macam anda tidak malu. Orang ramai sebenarnya tidak tahu yang anda malu. Oleh itu, tidak perlu tunjukkan yang anda pemalu. Anda akan mendapati dalam sedang berlakon itu, perasaan malu akan hilang tiba-tiba!1 comment:

 1. Tips yang bagus tu. Dulu-dulu cikgu saya pesan dan memberikan tip utk menghilangkan darah gemuruh
  dan malu ketika berucap di khalayak ramai - ' anggap aja yang mendengar ucapan anda itu adalah
  beruk' dan saya amalkan. Ternyata itu berjaya menghilangkan darah gemuruh dan rasa malu saya hehe....

  ReplyDelete

Anda Suka Dengan Article Ini!
Apa Lagi Kongsikanlah Bersama Rakan-Rakan Anda
Di Email, Twitter, Facebook, Google +G !
Jangan Lupa Ya :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...