TIPS MUDAH MENGAWAL KEMARAHAN | Panduan, Tips & Petua Blogs

Search This Blog

TIPS MUDAH MENGAWAL KEMARAHAN
Sekiranya anda mudah marah dan ini berlaku sekurang-kurangnya sekali sehari bermakna anda harus melakukan sesuatu untuk mengawal kemarahan anda. Sikap panas baran bukan sahaja akan menyebabkan anda sukar didekati tapi juga menurut kajian anda lebih berisiko untuk mendapat penyakit jantung dan juga strok.

Oleh itu bagi anda yang mudah marah, berhati-hati dan usahakanlah untuk membuang sikap panas baran tersebut. Cara terbaik untuk anda mengelakkan diri dari ‘meletup’ dan mengawal kemarahan serta mengurangkan risiko penyakit-penyakit tersebut adalah dengan berehat sebentar untuk menenangkan diri selain itu dapat mengelakkan masalah stress. Sementara berehat tu lakukan tips mudah mengawal kemarahan berikut.

Tips Mengawal Kemarahan

  • Tarik nafas dalam-dalam.
  • Jauhkan diri dari situasi yang membuatkan anda marah.
  • Cuba mendengar muzik atau lagu yang yang dapat membuatkan anda relaks.
  • Selepas bertenang barulah anda kembali pada situasi sebelumnya.
  • minum teh chamomile atau lemon kerana ia boleh membantu menenangkan diri daripada stress.
  • Kepada mereka yang beragama Islam, ambillah wuduk untuk meredakan kemarahan anda kerana kemarahan datang daripada syaitan yang dicipta dari api. InsyaAllah dengan mengambil wuduk dapat mengawal kemarahan anda 

Kemampuan anda mengawal kemarahan akan membuatkan anda lebih tenang dan membantu anda menjadi lebih gembira dan disuaki oleh orang sekeliling. Kemarahan juga akan membuatkan anda nampak lebih tua dari usia anda, oleh itu janganlah marah-marah selalu.

2 comments:

Anda Suka Dengan Article Ini!
Apa Lagi Kongsikanlah Bersama Rakan-Rakan Anda
Di Email, Twitter, Facebook, Google +G !
Jangan Lupa Ya :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...